Dilema s prkénky

Ulehčení dilematu s krájecím prkénkem: získejte skutečné odpovědi

Význam dobrého a spolehlivého prkénka na krájení nelze v moderní kuchyni přehlížet. Výběr správného krájecího prkénka se však může stát poněkud náročným vzhledem k množství alternativ dostupných na trhu. Ať už potřebujete prkénko na krájení zeleniny, krájení masa nebo rychlou přípravu sendviče, je nezbytné, aby prkénko poskytovalo odolný a snadno čistitelný povrch podobný pracovní desce. Mezi různými možnostmi prkének na krájení Vám pomůžeme najít prkénko, které bude pro Vaši kuchyni nejvhodnější.

Obvyklé zmatky při nákupu prkénka na krájení

  • Krájecí prkénka patří k nejzatíženějším kuchyňským povrchům - měla by být trvanlivost hlavním hlediskem?
  • Prkénka na krájení jsou na kuchyňské lince neodmyslitelně vždy přítomna - měla by být součástí rozhodování i estetika?
  • Prkénka na krájení se musí denně potýkat s noži - je třeba vybírat prkénko podle vzoru nožů nebo jejich výběru?
  • Krájecí prkénka přicházejí do přímého kontaktu s potravinami, ale jen málokteré z nich může slíbit stoprocentně hygienický povrch - je nedostatek prkének, která se dokážou udržovat v čistotě s minimálními nároky na údržbu?
  • Prkénka na krájení patří k nejprodávanějším základním kuchyňským potřebám. Každá velká značka slibuje celoživotní výkon, ale ceny jsou poměrně vysoké. Je nákup drahých prkének rozumnou investicí?

Kuchyňská prkénka a jejich alternativy

Kuchyňská prkénka se běžně vyrábějí ze dřeva nebo plastu a jsou k dispozici v různých šířkách a velikostech. Můžete se však setkat i s prkénky na krájení vyrobenými ze skla, mramoru nebo oceli. Každá z těchto nabídek má nyní své klady a zápory. Rozhodování je obtížnější, když nerozumíte dynamice jednotlivých možností.

Esteticky lepší: Skleněná krájecí prkénka

Na skle neulpívají zbytky potravin. Také se velmi snadno čistí a skvělých výsledků dosáhnete buď při ručním mytí, nebo při mytí skleněného krájecího prkénka v myčce - zní to jako ideální volba? Ano, skleněná krájecí prkénka také nezadržují částečky potravin ani nedávají prostor pro růst bakterií a je u nich nejmenší pravděpodobnost vzniku nepříjemných pachů. A pozor, ne všechna se mohou mýt v myčce.

Výběr ideálního prkénka na krájení

  • Nečtěte příliš mnoho z informací o výrobku, které zdůrazňují snadnost čištění prkénka - i tak musíte prkénko pečlivě čistit, aby se na Váš talíř nedostaly žádné nečistoty.
  • Vyzkoušejte univerzálnější prkénka.
  • Používejte oddělená prkénka pro různé potraviny - to je nejjednodušší způsob, jak zajistit, aby nedošlo ke křížové kontaminaci z různých potravin. Mějte jedno prkénko na krájení masa a vajec a druhé na zeleninu. Dřevěné prkénko doporučujeme ponechat na krájení syrového masa. Na všechno ostatní se lépe hodí skleněná krájecí prkénka nebo plasty. Můžete také mít oddělená prkénka na vařené a nevařené potraviny.
  • Tvrzené sklo se stává favoritem nové generace prkének na krájení.
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec